Klassieke ribbetjes van de barbecue

180 Min
Gemakkelijk
5 Personen
Klassieke ribbetjes van de barbecue

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:

Varkensribbetjes:
- 3-4 kg varkensribbetjes van de lende
- 250 ml appelsap

Rub:
- 1 tl selderijzout
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 el zout
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl mosterdpoeder
- 1 el gedroogde ui
- 1 el gedroogde knoflook

Glaceersaus:
- 240 g bruine suiker
- 250 ml moutazijn
- ½ kaneelstokje
- 1 klein gedroogd rood pepertje, verkruimeld
- 250 ml tomatenketchup
- 1 el dijonmosterd
- 100 g mierikswortelsaus
- 100 ml donkere rum

Bereidingswijze:

  1. Meng alle ingrediënten voor de rub samen, zorg ervoor dat ze fijn gemalen en goed gemengd zijn.
  2. Wrijf vervolgens de ribbetjes royaal in met de rub. Laat ze nu minstens 2 uur in de koelkast liggen zodat de rub goed in het vlees kan trekken.
  3. Haal de ribbetjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  4. Verwarm de barbecue voor op een laag tot middelhoog vuur.
  5. Leg de ribbetjes boven een lekbak en bak ze afgedekt tot ze zacht en gaar zijn, of tot het vlees gemakkelijk van het bot loslaat. Dit duurt meestal twee tot drie uur.
  6. Besproei af en toe de ribbetjes met appelsap om ze vochtig te houden.
  7. Terwijl de ribbetjes garen, bereid de glazuursaus voor door de ingrediënten in een steelpan te mengen en aan de kook te brengen. Laat de saus sudderen tot hij dik wordt en houd hem warm.
  8. Zodra de ribbetjes gaar zijn, snijd je ze los van elkaar en leg je ze in een serveerschaal.
  9. Meng de ribbetjes met de glazuursaus en leg ze terug op de barbecue, direct boven het vuur om ze warm en kleverig te maken.
  10. Serveer ze op een schaal en... eet smakelijk!

Ook interessant

Toon alle recepten
Slide