Groentengratin met ansjovis

50 Min
Gemakkelijk
2 Personen
Groentengratin met ansjovis

Ingrediënten

  • 2 uien, gesneden in ringen
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 400 g grote tomaten, gesneden in plakjes van ongeveer ½ cm
  • 1 courgette, gesneden in plakjes van ongeveer ½ cm dik
  • 1 eetlepel tijmblaadjes, plus extra voor garnering
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 8 gezouten ansjovisfilets (uit pot of blik)
  • 30 g Comté kaas
  • 6 walnoten, grof gehakt
  • Lichte olijfolie voor het bakken
  • Zout en peper naar smaak

Ansjovis, een delicatesse met een unieke smaak!

Deze kleine visjes worden gefileerd, gezouten en vervolgens geconserveerd in (olijf)olie. Tijdens het zouten gedurende enkele maanden ontwikkelen ze hun kenmerkende rijke en zoute smaak. 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de uien ongeveer tien minuten, tot ze zacht zijn maar niet verkleurd. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Wrijf een ovenschaal in met knoflook. Verspreid de gebakken uien gelijkmatig over de bodem van de schaal. Leg vervolgens de plakjes tomaat en courgette dakpansgewijs op de uien. Bestrooi het geheel met tijmblaadjes en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
  4. Plaats de groenten 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi bruin zijn geworden.
  5. Verdeel de ansjovisfilets over de groenten en rasp de Comté kaas eroverheen. Zet de schaal nog 5 minuten terug in de oven.
  6. Haal de schaal uit de oven en besprenkel met nog wat extra olijfolie.
  7. Garneer de gratin met gehakte walnoten en extra tijmblaadjes.
  8. Geniet van deze smaakvolle en verrassende groentegratin met een vleugje ansjovis!

Ook interessant

Toon alle recepten
Slide